Een Sonos Geluidssysteem In Je Huis Halen? Hier Moet Je Op Letten

Bij een gigant als Ikea vind je een Sonos geluidssysteem al verwerkt in sommige producten. En bij vrienden thuis heb je ze vast ook al zien staan: geluidsboxen van Sonos. In feite is Sonos een heel modern geluidssysteem, ideaal om al je kamers te vullen met jouw voorkeurslijstjes van Spotify. Sonos is uitgegroeid tot een van de meest geliefde audiomerken. Deze blog legt uit waaruit Sonos bestaat, hoe je het aansluit en gebruikt en welke modellen er binnen het Sonos assortiment aanwezig zijn.

Wat is Sonos nu eigenlijk?

Als je draadloos muziek in je kamer wilt streamen, is Sonos een goede hulp. Met dit geluidssysteem kun je overal in huis je favoriete muziek afspelen. Sonos is een systeem dat uit 1 enkele speaker kan bestaan maar vaker een samenstel van speakers is, die onderling op elkaar aangesloten kunnen worden. Je bedient de speakers via een app. Sonos’ sterke kant is de kwaliteitsspeaker. Dus Sonos doet waar het goed in is, en dat is luisterplezier aan jou leveren. Vergeet dus draden leggen en afdekken met kabelgootjes. Om daarna erachter te komen dat een van de speakers net iets meer naar rechts of naar boven moet om dan opnieuw te knutselen met de bedrading. Sonos werkt draadloos en goed ook.

Keuze in bediening

De Sonos app doet het werk voor je. Daarmee kies je razendsnel welke muziek je waar in huis ook wilt horen. Diverse Sonos-speakers zijn daarnaast ook te regelen door spraakbediening via Google Assistant, zoals de veel gekochte Sonos One, Sonos Move, Sonos Roam en Sonos Beam. Ook ondersteunt Sonos Apple AirPlay 2 en Deezer.

Natuurlijk neem je je tv mee in de geluidservaring

Sonos sluit je ook simpel aan op je tv. Kies daarvoor uit de Sonos ARC of de Sonos Beam. De laatste is een wat kleinere soundbar. Wil je meer surround geluid uit je tv laten horen? Dan kun je de Sonos One en de Sonos Five benutten als speaker voor surround geluid.

Overtuigende werking

Het gemak dient de mens en Sonos heeft daar gehoor aan gegeven. Met een supersimpele werking, ook. Je nieuw gekochte Sonos apparaat sluit je aan op je Wifi-netwerk om daarna de Sonos-applicatie te downloaden. Is je Sonos eenmaal gekoppeld aan je Wifi, dan meldt-ie zich in je applicatie. Geef het apparaat een titel zoals ‘Sonos woonkamer’ zodat je hem makkelijk kunt herkennen. In de applicatie zijn tal van afspeelprogramma’s te zien waaronder natuurlijk ook Spotify en SoundCloud.

Kwaliteit telt

Vandaag de dag geldt Sonos als een eredivisiespeler op het gebied van multiroom geluidssystemen. Je hoeft geen professional in te huren om het systeem te installeren en de bediening is eenvoudig en kun je doen met:

  • computer (desktop of laptop)
  • tablet
  • smartphone (IOS of Android)

Er is altijd een baas boven baas. Een Heos systeem wordt door mensen met kritische oren als nog beter ervaren dan als Sonos. Alleen zijn de mogelijkheden en het gemak van Sonos wel heel gewaardeerd. Ook Bose wordt vaak genoemd als concurrent. In feite ontlopen Bose en Sonos elkaar nauwelijks als het om de kwaliteit van het geluid gaat. De speakers van beide merken geven een zelfde kamervullend en omvattend geluid.

Stap voor stap handleiding

1 Speaker gebruiksklaar maken

Doe de stekker van de speaker in een stopcontact en activeer de speaker met de power knop.

2 Download applicatie

Jouw Sonos-systeem heeft een ander apparaat nodig om daadwerkelijk muziek te kunnen afspelen. Je moet dat apparaat verbinden met het systeem. Daarvoor ga je de Sonos-applicatie downloaden. Je kunt daarvoor terecht bij de App-store (Apple). In de handleiding van Sonos wordt uitgelegd hoe je ook een Windows-apparaat kunt aansluiten.

3 Kies het gewenste type installatie

Na het downloaden ga je daadwerkelijk je apparaat installeren. Er zijn twee mogelijke installaties, Standaard of Boost. De standaard installatie is goed voor een rechtstreekse draadloze verbinding met je Wifi-netwerk. Die kun je uitvoeren om vervolgens te checken of dit geen problemen geeft met andere apparatuur die verbonden is met je Wifi-netwerk. Gaan die ineens trager hun werk doen? Verwijder dan de standaard installatie en ga over op de Boost installatie. Sowieso is deze installatie beter als je weet dat je Wifi-verbinding niet al te snel is. Ga je meer Sonos-speakers aan je Wifi hangen? Ook dan is het echt beter om de Boost installatie uit te voeren. In dat geval verbind je één Sonos-speaker via een internetkabel met je router. Om daarna de andere speakers draadloos verbinding te laten maken met die bekabelde speaker.

4 Tijdelijk netwerk inrichten

Is het apparaat eenmaal in je Sonos-applicatie aanwezig? Dan volgt de melding om diverse knoppen op je speaker in te toetsen. Zo schep je een tijdelijk netwerk. Je kunt dan andere zaken zoals je tablet, je smartphone of je laptop koppelen aan het Sonos-apparaat. In de applicatie is te zien welke toetsen je moet benutten om de koppelingen te laten slagen. Gaat het oranje lampje branden op je Sonos-speaker, dan is een koppeling geslaagd.

5 Bevestig de koppeling

Je gaat nu de verbinding tussen je apparaat en je speaker definitief maken. Je zoekt eerst in je Wifi-lijst naar de speaker. Dan ga je met je apparaat naar ‘instellingen’; en dan naar Wifi om vervolgens de Sonos-speaker te selecteren.

6 Geef het beestje een naam

Voor de helderheid geef je je speaker een eigen naam zodat je die altijd terug kunt vinden. Je kunt kiezen voor ‘woonkamer’ of ‘keuken’ of een meer gespecificeerde naam gebruiken als je bijvoorbeeld twee Sonos speakers in je keuken hebt opgesteld.

7 App ze!

Alles is aangesloten en via de app kies je welke muziek je ruimtes mag vullen.

Hoeveel speakers in totaal?

Een enkele Sonos-speaker klinkt al heel mooi. Maar voor een omvattende hifi-ervaring ga je natuurlijk voor meer speakers tegelijk. Sowieso zal dat wel moeten als je het concept van het multiroom-systeem aanhangt. Want het mooie is natuurlijk dat je overal in huis op dezelfde manier kunt genieten van je eigen muziek. Het handige van het Sonos-systeem is dat je overal dezelfde muziek kunt laten weerklinken maar dat je er ook voor kunt zorgen dat je in elke ruimte andere nummers hoort; of een radiozender in de keuken en nummers van een leuke muzieklijst in de kamer. Het Sonos-systeem ondersteunt maximaal 32 synchroon spelende speakers. Echte speakerfans kiezen voor nog meer en dat lukt wel, alleen garandeert Sonos een juiste werking dan niet langer.

Hoeveel speakers per ruimte?

Dat hangt een beetje van de grootte van de ruimte af. In een royale woonkamer heb je meer speakers nodig dan in een kleine slaapkamer. De grootte in m2 bepaalt hoeveel speakers voldoende zijn. Hieronder een lijstje waarin ook de modellen van Sonos zijn aangegeven:

  • Kamer tot 10m2 – 1x Sonos One
  • Kamer tot 20 m2 – 2x Sonos One
  • Kamer tot 30 m2 – 1x Sonos Five of 2x Sonos One
  • Kamer tot 40 m2 – 2x Sonos Five of 4x Sonos One
  • Kamer tot 50 m2 – 2x Sonos Five of 4x Sonos One

Goed opstellingsadvies

Elke ruimte heeft zijn eigen akoestiek en eigen weerslag op geluid. Als je gaat voor twee speakers, zorg dan wel voor een mooie stereo opstelling; en besef dat je dan een ruimte van 30 m2 niet helemaal ‘vult’. Voor een beetje een woonkamer zijn vier speakers vaak volmaakt. Mooi aan Sonos is dat je gewoon met een speaker kunt beginnen en dan kunt ‘uitbouwen’ naarmate je beter en meer volume wenst. Voor een flinke woonkamer ben je goed af met vier Sonos One speakers.

Prijsindicatie

Sonos is niet vies van aanbiedingen. Dus er valt het nodige te besparen als je even het hele internet afspeurt op kortingen en koopjes. Er zijn bundelkortingen en tijdsgebonden kortingen. Via het Sonos Upgradeprogramma kun je zelfs soms 15 tot 30% korting genieten. Bundelkortingen zijn vaak het meest voordelig. Voor onder je tv zijn er ook aanbiedingen van Sonos’ populairste soundbar, de Sonos Beam. En ook de Sonos Move (meeneembaar en overal verplaatsbaar) is vaak met 15% korting aan te schaffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *