Alles Wat Je Moet Weten Over Mac Studio

Dat er een nieuwe Mac Mini of een variant daarop zat aan te komen was ondertussen al even duidelijk. Nu is het nieuws echter officieel. Apple heeft namelijk Mac Studio voorgesteld. Het betreft hier een nieuwe desktop Mac, maar dan wel voor de wat meer veeleisende gebruiker. Voor de Mac Studio geldt dat ze gebruik maakt van Apple Silicon. Eigenlijk biedt ze een gulden middenweg tussen enerzijds de Apple Mini en anderzijds de Mac Pro. Vergis je echter niet, dit is een top vervanger voor de high-end Mac Mini. Alles wat je moet weten over de gloednieuwe Mac Studio laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

Een stevige krachtpatser die weinig ruimte nodig heeft

In eerste instantie wordt meteen duidelijk dat de Mac Studio weinig plaats in beslag zal nemen op je bureau. De kast van deze computer bestaat immers uit één blok aluminium van minder dan 10 centimeter hoog. Apple heeft speciaal voor dit systeem een uniek koelsysteem ontwikkeld. Deze kenmerkt zich door de aanwezigheid van tweezijdige ventilatoren. Bovendien bevinden er zich aan de onderkant van het systeem maar liefst 4.000 gaatjes. Deze gaatjes zorgen ervoor dat de lucht langs de interne componenten kan worden gezogen. Dit heeft als gevolg dat deze computer altijd opvallend stil blijft werken. Dat zelfs op het moment dat er zware taken worden uitgevoerd.

Indrukwekkende specificaties

Er is duidelijk goed nagedacht over de vormgeving van de Mac Studio. Dat is echter niet alles. Het wordt namelijk pas echt indrukwekkend wanneer we de specificaties van dit systeem onder de loep gaan nemen. Op vlak van performance is ze zomaar even 50 procent sneller in vergelijking met de Mac Pro die is voorzien van een 16-core Xenon processor. Aan de achterkant van het systeem zijn heel wat verschillende poorten terug te vinden. Het gaat hierbij onder meer om 4 Thunderbolt 4-poorten. Deze poorten kunnen worden gebruikt om niet alleen displays, maar ook randapparatuur aan te sluiten. Andere poorten die aanwezig zijn, zijn:

  • Een 10 GB Ethernet-poort;
  • Twee USB-A-poorten;
  • Een HDMI-poort;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat er ook een koptelefoonaansluiting aanwezig is. Daarnaast is er ook sprake van ondersteuning voor WiFi-6 evenals Bluetooth 5.0. Dit zijn voor alle duidelijkheid nog maar uitsluitend de poorten die zich aan de achterkant van de Mac Studio bevinden. Daarnaast is er ook aan de voorkant nog ruimte voor een aantal poorten.

Waaruit bestaat de voorkant van de Mac Studio?

Uiteraard is niet alleen de achterkant interessant van de Mac Studio. Wat namelijk bovendien ook te denken van de voorkant? Hier is sprake van twee USB-C-poorten. Voor deze poorten geldt dat ze beschikken over USB 3 met 10 GB/s bij M1 Max en Thunderbolt 4 met 40Gb/s bij M1 Ultra.

Daarnaast kan er worden vastgesteld dat er aan de voorkant van Mac Studio ook een sleuf is terug te vinden voor een SD-kaart. Zo wordt het mogelijk om verschillende media, zowel foto’s als video’s te importeren. Mac Studio biedt haar gebruikers eveneens de mogelijkheid om meerdere beeldschermen aan te sluiten. Het is dan ook mogelijk om tot zomaar even vier Pro Display XDR-schermen aan te sluiten evenals een 4K TV.

Verkrijgbaar in verschillende versies

De Mac Studio zal gelanceerd worden in verschillende versies. Ze kan dan ook worden aangekocht voorzien van een M1 Max-processor, maar ook met een M1 Ultra-processor. Deze laatste kenmerkt zich door de aanwezigheid van de nieuwe UltraFusion-architectuur. Deze maakt het mogelijk om twee M1 Max-chips te verbinden met elkaar. Op deze manier kan het systeem rekenen op zomaar even 114 miljard transistors. Dat is de grootste hoeveelheid ooit bij een personal computer. Voor de M1 Max systemen geldt dat er 64 GB centraal geheugen aanwezig is. Voor de M1 Ultra geldt dat er sprake is van 128 GB centraal geheugen.

Hoe interessant is de Mac Studio nu echt?

Er zijn duidelijk een aantal voordelen verbonden aan de gloednieuwe Mac Studio. In eerste instantie is er de compacte vormgeving van de Mac Studio. Deze zorgt ervoor dat het systeem eenvoudig mee te nemen valt. Dit is overigens ook het gevolg van de aanwezigheid van Apple Silicon. Vergelijkbaar met de Mac Mini is het eveneens mogelijk om dit systeem in te zetten als extra computer. Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze naast een Windows computer ook geregeld behoeften hebben aan bepaalde toepassingen die toegeschreven kunnen worden aan een Mac systeem. Het is met dit systeem eenvoudig mogelijk om je bestaande beeldscherm aan te sluiten op de Mac Studio. Dit geldt overigens ook voor andere randapparatuur zoals bijvoorbeeld een muis en toetsenbord.

Uiteraard was bovenstaande ook reeds mogelijk met de Mac Mini. Echter is het duidelijk dat de Mac Studio zich richt op het professionele publiek. Dit maakt ze (mede omwille van het prijskaartje) toch minder geschikt als zomaar een computer “voor erbij”. De komst van de Mac Studio doet in de praktijk meer dan waarschijnlijk dienst als een soort van tussenoplossing tot er Apple Silicon-modellen verschijnen van de Mac Pro en de iMac Pro systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *