Bloatware Bestrijden? Dat Doe Je Met Deze Tips!

Wanneer je er tegenwoordig voor kiest om een bepaald toestel te kopen is de kans bijzonder groot dat er standaard bepaalde software op is terug te vinden. Dit geldt niet alleen voor computers, maar ook voor tablets en smartphones. Voor deze laatste geldt dat bloatware extra vervelend is omdat er doorgaans in vergelijking met een computer sprake is van een veel beperktere hoeveelheid aan beschikbare opslagruimte. Hekel jij ook zo de op voorhand geïnstalleerde applicaties op jouw smartphone en wil je er dan ook graag de strijd mee aanbinden? Dan kunnen deze tips je daar zeker bij helpen!

Wat is bloatware precies?

Bloatware is de verzamelnaam voor alle software die standaard staat geïnstalleerd op een toestel dat nieuw in gebruik wordt genomen. Ze maken voor alle duidelijkheid geen onderdeel uit van het besturingssysteem. In principe wordt deze software dan ook vooral gepust door de fabrikant van het toestel in kwestie. Voor verschillende fabrikanten geldt tegenwoordig echter dat ze danig durven te overdrijven in het pushen van bepaalde programma’s of applicaties.

Als je daadwerkelijk gebruik gaat maken van bepaalde software is het natuurlijk handig dat je ze niet meer moet ophalen. Voor menig aantal van de standaard geïnstalleerde software op systemen geldt echter dat je er wellicht nooit gebruik van zal maken. In dat geval zal je ze uiteraard maar wat graag willen verwijderen van je toestel. Anders nemen ze toch alleen maar nodeloos ruimte in beslag. De vraag is echter hoe je dat nu precies moet doen. Dat vertellen we je graag hieronder.

Schakel de applicaties uit en verwijder ze van je toestel

De eerste werkwijze is de meest eenvoudige en tevens ook de meest voor de hand liggende. Je kan er in veel gevallen namelijk gewoon voor kiezen om de app in kwestie te sluiten en vervolgens te verwijderen. Voor Android-gebruikers betekent dit dat ze hiervoor naar het App-beheer menu moeten gaan. Vervolgens kan je hier één of meerdere apps selecteren waar je geen gebruik meer van maakt. Let wel, het is niet zo dat deze werkwijze altijd kan worden toegepast. Soms zal je namelijk te maken krijgen met een systeemapp. Deze kan dan niet worden verwijderd op deze manier. Een optie is dan eventueel om de app uit te schakelen zodat ze op z’n minst geen invloed meer kan uitoefenen op de werking van je toestel.

Het inzetten van speciale software

Er is op de markt ook speciale software terug te vinden die je kan helpen bij het verwijderen van hardnekkige bloatware. Het spreekt voor zich dat dit een al iets grovere manier van werken is. Een stukje software die daarvoor kan worden gebruikt is Android Studio voor Windows. Open ‘Info over je Telefoon’ en tik enkele keren op de Android-versie om toegang te krijgen tot de ontwikkelaarsmodus. Sluit vervolgens je smartphone aan op je computer en neem de controle over door gebruik te maken van PowerShell.

Door gebruik te maken van de commando pm uninstall -k –user 0 <naam is het vervolgens mogelijk om bepaalde hardnekkige apps alsnog van je toestel te verwijderen. De naam van de app is in deze situatie voor alle duidelijkheid de unieke package-naam welke het mogelijk maakt om de app in kwestie te identificeren. Deze kan teruggevonden worden in de Play Store-url van de applicatie in kwestie. Wanneer ook dit niet werkt moeten de echt grote kanonnen worden ingezet.

Rooten, efficiënt, maar niet zonder risico’s

Blijkt ook bovenstaande geen oplossing te bieden? Dan wordt het tijd om de echt grove middelen boven te halen. Hiervoor zal er gebruik gemaakt moeten worden van zogenaamde rooting-apps. Voor het zogenaamde rooten geldt in de praktijk dat ervoor wordt gekozen om de beveiliging van het besturingssysteem te omzeilen. Dit betekent meteen ook dat je over alle beheerrechten zal komen te beschikken. In deze situatie heb je dan ook eigenlijk vrij spel om eender welke app die je wenst te verwijderen van je systeem vakkundig de deur te wijzen. Dit is de meest efficiënte manier om de strijd aan te binden met bloatware, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

Een smartphone rooten is in de praktijk zeker niet zonder risico. In eerste instantie zorgt dit ervoor dat je altijd je garantie zal verliezen. Daarnaast maak je, je toestel ook (extra) kwetsbaar voor hackers. Mislukt het rooten? Dan is de kans bovendien zeer groot dat je toestel volledig onbruikbaar zal worden. Wil je het rooten toch graag proberen? Dan moet je ervoor zorgen dat je gebruik maakt van betrouwbare root-apps.

Let wel, voor root-apps geldt dat je ze niet terug kan vinden in de Google Play Store. Dit omdat Google sterk gekant is tegen het gebruik van dergelijke applicaties. Je zal ze dan ook moeten installeren op je smartphone als een apk-bestand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *