Ze worden steeds populairder: drones. Met deze speeltjes kun je urenlang plezier hebben en vanaf grote hoogte video opnames maken. Er zijn echter wel een aantal factoren waar je als bestuurder van een drone rekening moet houden om deze veilig en legaal te kunnen gebruiken. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Lees de wet
Een drone is niet zomaar een stukje speelgoed. Het is officieel een luchtvoertuig waarmee je deelneemt aan het (lucht) verkeer. Zorg er dus voor dat je je van tevoren inleest over bestaande wetgeving. Hiermee voorkom je dat je allerlei claims en rechtszaken aan je broek krijgt. Wist je bijvoorbeeld dat er in heel Nederland no fly zones zijn waar je absoluut niet met een drone in mag vliegen?
Gebruik eerst de beginnersmodus
Het eerste wat je doet voordat je een drone gaat gebruiken is de handleiding goed doorlezen. Iedere drone heeft namelijk weer een andere manier om hem te gebruiken. Zo heb je drones met een bedieningspaneel en drones die je met je smartphone kunt besturen. Voor het allereerste gebruik is het bovendien raadzaam om de drone een tijdje in ‘beginnersmodus’ te laten vliegen. Wanneer de drone in deze modus is ingesteld, kan deze niet verder vliegen dan 30 meter vanaf de bestuurder. Wanneer je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je het hogerop gaan zoeken.
Check de propellers
Kijk voor iedere vliegsessie eerst hoe de staat van de propellers is. Dit doe je door de drone voor je te houden en vanaf de zijkant de propellers te controleren. Je draait ze dan handmatig een paar keer rond en let vooral op of de propellers wel of niet op en neer wiebelen tijdens het draaien. Het kan zeer ernstige gevolgen hebben wanneer de propellers tijdens het vliegen los raken. Het is ook een goed idee om ‘prop guards’ te kopen voor de propellers. Deze beschermen niet alleen de propellers maar ook eventuele objecten die je per ongeluk raakt.
Zorg dat je goed verzekerd bent
Het crashen van een drone kan je flink wat schadekosten opleveren. Niet alleen de drone zelf kan beschadigd raken, maar ook objecten (of personen) op de grond. Zorg er dus van tevoren voor dat je goed verzekerd bent tegen dit soort schade. Bij veel aansprakelijkheidsverzekeringen is een clausule opgenomen die schade door drones dekt. Het kan echter geen kwaad dit eerst even te checken.
Hou de accu’s in de gaten
Om te kunnen vliegen heeft een drone natuurlijk best veel energie nodig. Hetzelfde geldt voor het bedieningspaneel. Beide apparaten moeten daarom uitgerust zijn met een accu die voldoende opgeladen is. Zorg er dus van tevoren voor dat dit voor beide accu’s het geval is. Ook is het raadzaam om de accu van de drone niet helemaal op te maken in een vliegsessie. Je moet immers wel weer terug kunnen vliegen. Denk er ook om dat drones meestal gebruik maken van lithium polymeer accu’s (oftewel ‘li-po’). Dit zijn zeer krachtige maar ook zeer kleine accu’s waarvan bekend is dat ze oververhit kunnen raken en zelfs brand kunnen veroorzaken. Laad ze dus alleen op wanneer je zelf ook thuis bent.