Meeste Overnames Door Techgiganten Ooit In 2021

De technologiesector groeit aan een rotvaart verder. Dat is reeds vele jaren duidelijk. Het jaar 2021 heeft die stelling echter nog wat extra kracht bijgezet. Dit jaar bracht dan ook de meeste overnames die ooit zijn gedaan met zich mee door techgiganten. Namen die in het bijzonder grote ogen gooiden in 2021 waren (hoe kan het ook anders) Microsoft, Alphabet en Amazon. De doelgerichte overnames die door deze bedrijven zijn uitgevoerd hebben ervoor gezorgd dat er een extra sterke meerwaarde is gecreëerd voor de marktwaarde en tevens ook de marktpositie van deze ondernemingen. We laten je alvast graag een glimp van die overnamestrategie opvangen door middel van dit artikel.

Uitbreiding van het omvangrijke Microsoft-imperium

Eén van de hoofdrolspelers op vlak van overnames door technologiebedrijven in 2021 was ongetwijfeld Microsoft. Ook aan het begin van het jaar 2022 werd de strategie die het bedrijf hanteert extra in de verf gezet. Dat als gevolg van de overname van de gerenommeerde gamestudio Activision Blizzard. Met de overname ging een bedrag gepaard van zomaar even 69 miljard dollar.

In de voorbije twaalf maanden was er ook al sprake van de overname van onder meer Bethesda en Nuance Communications. In totaal voerde Microsoft in het voorbije jaar maar liefst 59 overnames door. Het spreekt voor zich dat het haar imperium op deze manier danig heeft weten te versterken. Ondanks het feit dat de overnames gepaard gingen met een behoorlijk bedrag is het zo dat er toch geen record sneuvelde in het jaar 2021 voor het technologiebedrijf. Het record dat werd neergezet in het jaar 2016 met onder meer de overname van LinkedIn blijft daarmee behouden.

Niet alleen Microsoft deed heel wat overnames

Niet alleen techgigant Microsoft voerde heel wat overnames uit in het jaar 2021. Ook enkele andere van ’s werelds grootste technologiebedrijven besloten om diezelfde kaart te trekken. Het ging hierbij dan Concreet om Alphabet, het moederbedrijf van Google en Amazon. Alphabet spendeerde een recordbedrag aan overnames. Dat voor in totaal ongeveer 22 miljard dollar. De belangrijkste en tevens ook grootste overname die gebeurde in 2021 was deze van de smartwatchfabrikant Fitbit. Amazon telde op haar beurt net geen recordbedrag neer voor de overnames. Die bleven dan ook steken op “slechts” 15 miljard dollar. De belangrijkste overname die gebeurde in het voorbije jaar was deze van de filmproducent MGM. Met die overname ging een bedrag gepaard van 8,5 miljard dollar. Het recordbedrag dat door het bedrijf ooit voor een overname werd neergeteld was 13,7 miljard dollar. Dit was het bedrag dat in het jaar 2017 werd betaald voor de overname van supermarktketen WholeFoods.

Overnamewoede van technologiebedrijven

In het bijzonder voor beleidsmakers geldt dat ze toch met lede ogen de koopwoede die heerst onder techgiganten moeten aanschouwen. Elke overname die gebeurt zorgt er namelijk voor dat de macht van dergelijke bedrijven verder toeneemt. Overnames kunnen in de praktijk uiteraard wel een verschillend doel dienen. Denk hierbij aan:

  • Er kan een nieuwe markt worden aangeboord;
  • Er kan een product toegevoegd worden aan het assortiment;
  • Het is mogelijk om een opkomende concurrent onschadelijk te maken;

De bovenstaande redenen zorgen er in de praktijk voor dat er eigenlijk voorafgaand aan een bepaalde overname altijd dient te worden onderzocht of de vrije concurrentie binnen het marktsegment in kwestie daardoor niet in het gedrang komt. In de praktijk kan er vandaag de dag worden vastgesteld dat daar toch soms wel de nodige aanwijzingen voor bestaan.

Antitrustprocedures

Het is niet meer dan logisch dat bestaande bedrijven die over een kapitaalkrachtig statuut beschikken zoals de genoemde techbedrijven op deze pagina op zoek gaan naar mogelijkheden om hun kapitaal op een efficiënte manier te kunnen investeren. Dit met als doel om uiteindelijk alleen maar nog grotere omzetten te kunnen draaien. De overnames die zijn gebeurd door onder meer Microsoft, maar ook door Amazon en Alphabet hebben hier en daar toch wat alarmbellen af laten gaan. Het is mede omwille van deze reden dat deze bedrijven het voorbije jaar niet zelden zijn geconfronteerd met antitrustprocedures.

Het feit dat er reeds verschillende antitrustprocedures zijn aangespannen tegen deze bedrijven heeft in het bijzonder de tegenstanders van deze giganten weer nieuwe munitie gegeven. De kans is dan ook bijzonder groot dat er zich in de toekomst nog meer dergelijke situaties voor zullen doen. De algemene verwachting is nu dan ook dat er ook verder dit jaar nieuwe procedures aangespannen zullen worden. Het spreekt immers voor zich dat de koopwoede van de techgiganten meer dan waarschijnlijk nog lang niet is gestild. De markt beweegt zich in een snel tempo wat ervoor zorgt dat deze bedrijven eigenlijk niet anders kunnen dan overnames doen om hun huidige, sterke marktpositie te kunnen blijven behouden. Dat geldt overigens niet alleen voor de aangehaalde voorbeelden op deze pagina, maar eigenlijk voor alle grote ondernemingen die er bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *